Članovi Savjeta za ruralni razvoj Republike Srbije posjetili LAG Karašicu i grad Valpovo

17. 11. 2011.

U studijskom posjetu Lokalnoj akcijskoj grupi Karašica i gradu Valpovu boravili su članovi Savjeta za ruralni razvoj Republike Srbije. Goste su primili i pozdravili u ime domaćina, grada Valpova obratio ime se zamjenik gradonačelnika Drago Skelac koji je govorio o gradu Valpovu, njegovoj povijesti i sadašnjosti te im prezentirao razvojne mogućnosti i pozvao ih na suradnju na svim poljima za koje postoji interes između dionika razvoja sa obje strane granice.

U ime LAG-a obratio ime se Zvonko Borić, gradonačelnik Belišća i potpredsjednik LAG-a Karašica koji im je prezentirao LAG Karašicu i upoznao ih sa područjem i osnovnim djelatnostima i radom LAG-a.

Članovi Savjeta za ruralni razvoj Republike Srbije u Valpovo su došli vidjeti kako je organiziran LAG Karašica i koje su temeljen postavke LEARED pristupa te sve na primjeru dobre prakse osobno vidjeti koje su prednosti, ali i problemi koje ih čekaju u narednom razdoblju. Prezentaciju LEADER pristupa i njegovu primjenu u Republici Hrvatskoj, reformu Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, te samo osnivanje LAG-ova i zadaće koje su sada na LAG-ovima i koje ih još čekaju prezentirali su u ime LAG-a dr. Snježana Tolić, docentica na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i članica Upravnog odbora LAG-a Karašica i Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a.

Iskustva LAG-a Karašica i općenito primjena LEADERA u Hrvatskoj otvorila su zanimljivu raspravu. Naime, LEADER, IPARD i LAG-ovi su nove teme koje u susjednoj Srbiji još uvijek nisu aktualne i nisu im poznati svi detalji i ono što ih očekuje u narednom razdoblju. U delegaciji Savjeta za ruralni razvoj Republike Srbije bili su državni tajnici i savjetnici iz Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstva zaštite okoliša, rudarstva i prostornog uređenja, Ministarstva obrazovanja i znanosti, te iz nekoliko ureda Vlade Republike Srbije koji se bave pitanjem, ruralnog i regionalnog razvoja te europskih integracija i predstavnici Turističke organizacije Republike Srbije.

I gosti i domaćini ocijenili su ovaj posjet vrlo uspješnim te se i u budućnosti nadaju ovakvim vidovima suradnje i razmjene iskustava. Prilike koje nam se nude kroz internacionalne programe Zajednice trebamo iskoristiti u što većem postotku na dobrobit lokalnih područja sa obje strane granice. Na kraju službenog dijela posjeta gosti su obišli centar grada Valpova i dvorac Normann-Prandau a sa povijesti Valpova, perivoja, dvorca i drugim zanimljivostima, kao pravi domaćin, upoznao ih je zamjenik gradonačelnika Drago Skelac.