LAG-OVI I RURALNI TURIZAM SREDIŠNJE TEME 2. KONFERENCIJE SLAVONSKO-BARANJSKO-SRIJEMSKIH LAG-OVA

25. 9. 2019.

U utorak i srijedu, 17. i 18. rujna 2019. godine u Eden Resort Emausu u Petrijevcima u organizaciji LAG-a Karašica održana je 2. Konferencija slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova pod nazivom „Turizam kroz nepregledna zlatna polja, opjevane vinograde i slavonsku idilu“.

Prvi dan Konferencije bio je posvećen LAG-ovima čijih su sedamdesetak predstavnika mogli čuti novosti u provedbi LEADER-a u Hrvatskoj i izazovima koji LAG-ove čekaju u novom programskog razdoblju od 2021. do 2027. godine. Predavanja su održali predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ivo Dolić i Martina Herjavić sa temom Provedba LRS 2014.-2020., LEADER program 2021.-2027. Posebno se govorilo o provedbi LAG natječaja gdje postoje određene poteškoće i nejasnoće, a što će se nastojati ispraviti u daljnjem procesu analiza pristiglih projekata kako bi se svi natječaji iz LRS LAG-ova proveli na zadovoljstvo korisnika, LAG-ova i Agencije za plaćanja.

Glavna tajnica LEADER mreže Hrvatske Bojana Markotić Krstinić upoznala je sudionike sa LEADER-om kao instrumentom integralnog razvoja, te pojasnila koji sve oblici integralnog razvoja mogu pridonijeti razvoju ruralnih i manjih urbanih područja, a u kojima LAG-ovi mogu imati značajnu ulogu kao pokretači pozitivnih promjena.

Na kraju prvoga dana Konferencije sudionici su na terenskom obilasku područja LAG-a Karašica upoznali se sa primjerima dobre prakse u provedbi Programa ruralnog razvoja i razvoja ruralnog turizma.

Na OPG Čolaković u Šagu prezentiran je primjer uspješnog bavljenja ratarskom proizvodnjom, dijelom ekološkom, koji je u svoje poslovanje integrirao skladišne kapacitete, te od nedavno i mladi nasad trešnje kao dopuna u smislu proširenja na voćarsku proizvodnju. Nasad trešnje podignut je sredstvima iz mjere M6, T.O. 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

U mjestu Marjančaci na OPG Štefić prezentiran je pozitivan primjer bavljenja mliječnim govedarstvom gdje tri generacije obitelji Štefić, udruženim snagama svakodnevno brinu za osamdesetak grla što muznih krava što podmlatka, a također su uspješno proveli projekt iz mjere 4. te nabavili novi traktor. Josip Štefić prezentirao je i svoju zbirku tradicijskih odjevnih predmeta koje godinama skuplja, a koja se nalazi u tradicijskoj kući na OPG-u koju žele pretvoriti u etno kuću i tako proširiti djelatnost na gospodarstvu.

Etno selo Bocanjevci jedino je etno selo na području LAG-a Karašica koje se orijentiralo na razvoj ruralnog turizma i očuvanje tradicijske kulture. „Apin dvor“ je tradicijsko imanje u vlasništvu Igora Mihaljevića koje čuva tradiciju življenja iz početka prošlog stoljeća. U Etno selu Bocanjevci predstavili su se i konjogojska udruga Valpovštine sa vožnjom zapregama kao i KUD „Šokadija“ sa slavonskim plesovima.

Drugi dan Konferencije u potpunosti je bio posvećen ruralnom turizmu kroz dva panela.

Nakon pozdravnih govora predsjednika LAG-a Karašica Dalibora Vidakovića, načelnika Općine Petrijevci Ive Zelića, zamjenika župana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanovića i pomoćnice ministra turizma Snježane Brzica uslijedio je prvi panel naziva Turizam kroz slavonsku idilu – od vizije do provedbe. Sudionici panela bili su: Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, Dijana Katica, predsjednica udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, Iva Sokač iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Mislav Pavošević, stručni suradnik u Turističkoj zajednici Grada Osijeka.

Drugi Panel naziva Primjeri dobre prakse od sna do realizacije bio je posvećen pozitivnim primjerima bavljenja turističkom djelatnošću u ruralnim područjima. Svoja iskustva sa više od stotinu nazočnih sudionika Konferencije podijelili su: Jenette – Marija Šimić iz Vinarije Feravino iz Feričanaca, Silvija Butković predstavnica Državne ergele Đakovo i Lipik – Ergele Đakovo, Jelena Gale Pregelj, tajnica udruge Agroturizam Konavle, Perica Pušić, pročelnik za Ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove Općine Konavle i Vladimir Poznić, vlasnik putničke agencije Maksi Tours iz Osijeka.

Konferencija je sufinancirana sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., Mjera 20. „Tehnička pomoć“, Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje nacionalne ruralne mreže“.