Međunarodna tematska radionica na temu „Uloga i značaj ruralnog turizma u strategiji razvoja“

25. 9. 2010.

U subotu, 25. rujna 2010. godine u prostorijama „Vinskih podruma-Belje“ u Kneževim Vinogradima pod pokroviteljstvom, Osječko-baranjske županije, Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, tvrtke BELJE d.d. i TZ Baranje u organizaciji Lokalne Akcijske Grupe Baranja održana je Međunarodna tematska radionica na temu „Uloga i značaj ruralnog turizma u strategiji razvoja“.

Na radionici su sudjelovali i predstavnici Lokalne akcijske grupe Karašica: predsjednik Leon Žulj, predsjednik Nadzornog odbora Ivo Zelić i voditelj LAG-a Ivan Vrbanić. Zanimljiva i poučna predavanja održali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja, Instituta za Turizam, Poljoprivrednog fakulteta Osijek, RRA, tvrtke Belje d.d., te predsjednik Mađarskog LAG-a Siklos (H) i načelnik Beremenda, Stipo Orsokicsa (Oršokić) koji je govorio o iskustvima LAG-ova u Mađarskoj i mogućnostima suradnje. Nakon predavanja i obilaska fascinantnih vinskih podruma tvrtke Belje d.d., radionica se je preselila na otvorene prostore „Ulice izgubljenog vremena“ u sklopu Baranjske kuće u Karancu, gdje su se prezentirala stari obrti (kovač, korpar, brijač..), u kojima su sudionici tematske radionice uživali u tradicionalnim domaćim specijalitetima.

Ovakve radionice su potrebne kako bi se svi dionici koji sudjeluju u ruralnom razvoju međusobno još bolje upoznali i razmijenili iskustva te se uspostavila što bolja suradnja između LAG-a Karašica i LAG-a Baranja. Svi sudionici su se složili sa činjenicom da je zajedništvo u izradi strategije lokalnog razvoja, koju su LAG-ovi dužni izraditi, izuzetno važan čimbenik i da radionice trebaju imati svoj nastavak.