MJERE RURALNOG RAZVOJA U 2014. GODINI

14. 11. 2013.

Program ruralnog razvoja RH, nakon mjeseci pripreme i javne rasprave, nije dovršen i neće se početi primjenjivati od početka 2014. godine. Hrvatska nije jedina zemlja članica EU koja nije dovršila Program ruralnog razvoja 2014-2020 tako da isti problem imaju i druge članice EU. Kako potencijalni korisnici iz ruralnih područja ne bi bili zakinuti u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoja u 2014. godini Ministarstvo poljoprivrede će tijekom iduće godine raspisati natječaje za 8 mjera Programa ruralnog razvoja, čime bi se prebrodila ova, tzv. Prijelazna godina.

Republika Hrvatska mogla je nastaviti s raspisivanjem natječaja za mjere 101 i 103 IPARD programa, uz sva ograničenja koja je IPARD postavljao. No, budući se danas, 5 mjeseci nakon pristupanja EU, RH smatra jednako vrijednom zemljom članicom, neprihvatljivo je bilo pristati na niske iznose potpora, ograničenja u kapacitetima i sl, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 8 predloženih mjera biti će dobro rješenje za prijelaznu 2014. godinu, u kojoj ćemo, vjerujemo, iskoristiti znatno više raspoloživih sredstava, no što smo ih iskorištavali kroz IPARD program.

Do kraja ove godine Ministarstvo poljoprivrede planira izraditi i Pravilnike o provedbi spomenutih mjera, pa su im dobrodošli svi korisni komentari i prijedlozi koji se mogu dostaviti na adresu elektroničke pošte eafrd@mps.hr ili putem LAG-a info@lag-karasica.com

LAG Karašica će, do kraja godine, organizirati prezentaciju ovih 8 Mjera, kako bi potencijalne korisnike s našeg područja upoznali sa istima.

Predložene mjere možete pronaći OVDJE.