NASTAVAK PROJEKTA “HERA NET” U VALPOVU

25. 7. 2013.

LAG Karašica i vodstvo projekta HERA-net bili su domaćini zajedničkog sastanka članova, suradnika i partnera projekta financiranog novcem Europske unije – HERA NET – mreža visokoobrazovanih ruralnih animatora”.

Na sastanku je sudjelovalo sedamdesetak dionika iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, ali i prekograničnih partnera. Bili su tu predstavnici LAG-ova, poljoprivrednog fakulteta, javnog sektora, gospodarstva i dr., a na početku ih je pozdravio i uspješan rad zaželio Zvonko Borić, predsjednik LAG-a Karašica. O mogućnostima financiranja razvojnih projekta EU sredstvima govorila je Lidija Maurović Košćak, a Snježana Tolić je predstavila prijedlog programa ruralnog razvoja RH 2014-2020. Predložen je i projekt prekogranične suradnje sa susjednom Srbijom na tri osnovna područja aktivnosti – osnaživanjem ljudskih i materijalnih kapaciteta za razvoj novih proizvoda i usluga u domeni ekološkog gospodarstva, razvoj tržišta i osnivanje instituta za ruralni razvoj.

Projekt predviđa odgovarajuću edukaciju, treninge, demonstracije i radionice lokalnog stanovništva, pomoć u razvijanju novih edukacijskih programa koji bi na koncu rezultirali monografijom poslovnih planova. Razvoj tržišta pretpostavlja udruživanje svih sudionika na osnivanju robne marke, a osnivanje Instituta za ruralni razvoj ima za cilj definirati stalna istraživanja za praćenje socio-gospodarskih pokazatelja razvoja lagova i jedinica lokalne samouprave za potrebe donošenja razvojnih strategija, operativnih programa i akcijskih planova.

U izradu projekta uključit će se zainteresirani LAG-ovi s sve pod mentorstvom djelatnika Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koji će biti nositelj projekta sa Hrvatske strane. Otvaranje novog poziva za dostavu projektnih prijedloga u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska – Srbija očekuje se u rujnu ove godine.