ODRŽANA KONFERENCIJA LAG-OVA SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

12. 3. 2018.

U Našicama u dvorani Pastoralnog centra „Emaus”, 6. i 7. ožujka 2018. godine, održana je 1. Konferencija slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova pod nazivom Razvojne perspektive projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“.

Organizatori konferencije bili su LAG „Karašica” i Udruga za kreativni razvoj „Slap” iz Osijeka.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom ministrice Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. Organizaciju Konferencije poduprli su i Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Cilj konferencije je bio stvoriti prostor za razgovor svih ključnih dionika regionalnog razvoja, istaknuti razvojne mogućnosti. Ukazati na razvojne prilike, pokrenuti nove inicijative, učiti na dobrim i poticajnim projektima, osnaživati i graditi održive poslovne modele.

Prvoga dana Konferencije nazočne predstavnike LAG-ova i drugih organizacija regionalnog i lokalnog razvoja pozdravili su voditelj LAG-a „Karašica“ Ivan Vrbanić i predsjednica udruge SLAP Sonja Vuković.

O provedbi Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova i LAG natječaja govorio je Ivo Dolić, voditelj Službe za provedbu LEADER-a u APPRRR. Održan je i Ruralni caffe sa šest tema koje se tiču Projekta Slavonija, Baranja i Srijem i to: Održivi turizam, Poljoprivreda s dodanom vrijednošću, Modeli poslovne suradnje, Mladi i ruralni prostor, Nove tehnologije, IT i kreativne industrije te Uloga LAG-ova u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem.

Sudionici su na kraju prvog dana Konferencije obišli Našice, te Muzej u dvorcu Pejačević i upoznali se sa bogatom poviješću Našičkog kraja.

Drugog dana konferencije, čija je središnja tema bila Razvojne perspektive projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“ održana su dva panela.

U uvodnom dijelu drugoga dana održana je i pozdravna riječ i to: gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića, predsjednika LAG-a „Karašica“ Krešimira Žagara, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić i pomoćnika ministra poljoprivrede Krešimira Ivančića.

Župan Anušić istaknuo je da su LAG-ovi napravili jako puno projekta još od vremena kada se tek krenulo u pristupanje Europskoj Uniji. Također je naglasio da je važno imati inicijativu i pripremljene projekte kako bi se mogla povući sredstva iz fondova Europske Unije.

Matilda Copić ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je naglasila da su LAG-ovi važni partneri u provedbi projekata u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kao „produžena ruka“ Agencije, te da će LAG-ovi i u idućem programskom razdoblju imati važnu ulogu u razvoju ruralnih prostora.

Krešimir Ivančić pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo je da je do sada u sklopu provedbe projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim je obuhvaćeno pet slavonskih županija, ugovoreno 5,5 milijardi kuna iz fondova EU za različite razvojne projekte od toga na poljoprivredu se odnosi 4 milijarde kuna. Također je pohvalio ulogu i aktivnosti LAG-ova u razvoju ruralnog područja, a koji naglasak stavljaju na razvoj korištenja europskih financijskih izvora, ali i domaćih.

Sudionici prvog Panela koji je za temu imao projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ – od vizije do provedbe, sudjelovali su Krešimir Ivančić, Matilda Copić, Mirjana Brmež sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku i Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ.

Drugi Panel bio je posvećen „Dobroj praksi i modelima poslovne suradnje“, a sudjelovali su: Tomislav Bogdanović, ravnatelj JU PP Kopački rit, Biserka Halavanja, ravnateljica SŠ „A.M. Reljkovića“ Slavonski Brod, Mirela Hutinec, ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Bela Ikotić, glavni tajnik Osijek Software City i Ranko Milić, predsjednik CEDRA HR.

Oba dana radionice oko 150 sudionika moglo je čuti neke nove spoznaje o LAG-ovima, o Projektu „Slavonija, Baranja i Srijem“ te dogovoriti partnerstva i poslovnu suradnju na različitim projektima kako bi zajedno pridonijeli održivom i trajnom razvoju naših ruralnih područja.

Nadamo se da će ova Konferencija slavonsko-baranjsko-srijemskih LAG-ova postati tradicionalna, te da će i u buduće okupiti relevantne sugovornike koji zajedno promišljaju o svekolikom razvoju, a sve na dobrobit istoka Hrvatske.