Održana radionica sa predstavnicima civilnog i gospodarskog sektora područja LAG-a Karašica

28. 1. 2016.

U gradskoj vijećnici Grada Našica, u organizaciji Lokalne Akcijske Grupe Karašica održana je radionica na temu Lokalna razvojna strategija LAG-a Karašica 2014. – 2020.

Na radionicu se odazvao velik broj predstavnika udruga, obrta, OPG-a i civilnog društava, a sastanak su vodili predstavnici izabranih konzultanata za izradu LRS, tvrtka Modra nit d.o.o. iz Osijeka Gordana Stojanović i Sonja Vuković.

– Poziv na radionicu – Lokalna razvojna strategija LAG-a Karašica 2014. – 2020.

Gradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik LAG-a Karašica osvrnuo se na današnje radionice LAG-a te na sve mogućnosti i projekte  koje razvojna strategija nudi.

„LAG Karašica je u procesu izrade Lokalne razvojne strategije LAG-a Karašica 2014.-2020. zbog čega su organizirane radionice diljem cijelog LAG-a, u četiri grada i trinaest općina. Na radionicama na kojima budu prisutni predstavnici civilnog društva, tj. udruga, obrta, OPG-ova, odnosno malog i srednjeg poduzetništva, dolazi do kvalitetnih podataka kojima će se ta strategija i ispuniti. Prikupljaju se podaci o nemogućnosti kao i razne želje, projekti i ideje koje imaju nositelji naših udruga, obrta i OPG-ova, što će se na svojstven način i implementirati u samu razvojnu strategiju. Upravo ti projekti će se onda moći isfinancirati kroz sredstva Europske unije, što nam je u konačnici i cilj. Drugim riječima, što ne bude u strategiji, neće se moći niti financirati. Zahvaljujem se svima koji su našli vremena i volje prisustvovati na današnjim radionicama u gradskoj vijećnici jer potrebno je prikupiti njihova dosadašnje saznanja i iskustva kako bi i nama strategija bila što kvalitetnija te kako bi ju najbolje mogli i koristiti. Ona se odnosi na razdoblje do 2020. godine, stoga sve što je pred nama i sve mogućnosti koje nam EU pruža sada sami upravo kroz našu Lokalnu razvojnu strategiju moramo i prepoznati te iskoristiti.“ – rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica, rekao je nekoliko riječi o održanim radionicama i budućim planovima vezanim za program ruralnog razvoja.

„Odaziv današnjih sudionika s područja Grada Našica je odličan. Sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine: civilni (udruge) i gospodarski (OPG-ovi, trgovačka društva i obrti) sektor. Od iznimnog je značaja da se svi sudionici razvoja, ne samo ovi danas prisutni, već svi koji imaju svoje projektne ideje i koji bi željeli nešto financirati iz programa ruralnog razvoja, za vrijeme izrade strategije, do sredine ožujka, jave u LAG Karašicu ili u Grad Našice. Zatim trebaju ispuniti jedan jednostavan obrazac koji se nalazi i na našim web stranicama www.lag-karasica.com, kako bi njihov projektni prijedlog ili ideja ušli u strategiju, i u konačnici se mogli financirati ili putem klasičnih LAG mjera, za koje LAG raspisivati natječaje iz svoje alokacije, ili putem mjera iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. To mora biti sastavni dio strategije određenog LAG-a koja je do 2020.g. kod udruga imamo puno projektnih ideja koje se, nažalost, u ovom trenutku ne mogu sufinancirati iz programa ruralnog razvoja. Međutim, već je u najavi izmjena nacionalnog programa ruralnog razvoja, koji je izrađen do 2020.g., ali on tri puta tijekom programskog razvoja može ići u reviziju, od kojih se jednom može kompletno mijenjati, a dva puta su moguće manje izmjene, tako da ćemo mi predložiti upravo one izmjene koje su ljudima potrebne, kako bi to ubuduće ušlo u sam program i kako bi se kroz godinu, dvije moglo i realizirati. „ – rekao je Ivan Vrbanić.

Prenosimo sa www.nasice.hr