Open Days 2010 Local Event – Dunavska strategija

26. 10. 2010.

Voditelj LAG-a Ivan Vrbanić i predstavnici Općine Feričanci i Grada Belišća sudjelovali su na konferenciji „Open Days 2010 Local Event – Dunavska strategija“, koja se u utorak, 26. listopada 2010. godine, održala u Velikoj županijskoj vijećnici u Osijeku u organizaciji Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Na konferenciji je razmotren utjecaj Dunavske strategije na teritorijalnu suradnju podunavskih država. Državni tajnik i Nacionalni koordinator Plenković je predstavio Dunavsku strategiju kao europski politički proces s ciljem smanjivanja društveno-gospodarskih razlika u razvoju europskih regija, u skladu s kohezijskom politikom Europske unije. Naglasio je da je Republika Hrvatska kao država partner uključena u izradu Dunavske strategije već gotovo godinu dana, te ujedno najavio njezino usvajanje, kao i Akcijskog plana na Europskom vijeću u lipnju 2011. godine na kraju mađarskog predsjedanja Unijom. Spomenuo je da su relevantni resori, kao i predstavnici Osječko- baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, predstavili prioritetne projekte komunicirane Europskoj komisiji, a u skladu s operativnim programima za korištenje pretpristupnih fondova, te buduće korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskog fonda.
U predavanju je naglašeno naglasio kako je za hrvatsko podunavlje u koje pripada i cijelo područje LAG-a Karašica bitno iskoristiti mogućnosti koje se pružaju kroz provedbu Dunavske strategije, uključujući i projekte u području prometa, okoliša, energetike, gospodarstva, turizma, kulture i razminiranja. U tom kontekstu, napomenuo je i činjenicu da Dunavska strategija obuhvaća i pritoke, posebno područja uz Savu i Dravu. Isto tako, tijekom predavanja je predstavio i završnu fazu procesa pristupnih pregovora, kao i provedbu komunikacijske strategije Vlade Republike Hrvatske o prednostima članstva u Europskoj uniji.

Konferenciju su otvorili direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribič, zamjenik gradonačelnika Osijeka Ivan Vrdoljak i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak. Izlaganja su održali državni tajnik i Nacionalni koordinator za Dunavsku strategiju Andrej Plenković državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije Hrvoje Dolenec, predstavnik Opće uprave za regionalni razvoj Europske komisije László Flórián, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Richard Maša, te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te lokalnih i regionalnih vlasti i institucija. Predstavili su aspekte Dunavske strategije iz svojih djelokruga, a posebno izvore financiranja projekata u okvirima makroregionalne, prekogranične i transnacionalne suradnje u regiji. U raspravi su identificirani izazovi Strategije, kao i potencijalni projekti i inicijative među zemljama u okruženju. Na konferenciji je sudjelovalo više od stotinu predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, poduzetničkih centara i inkubatora, sveučilišta i organizacija civilnog društva, te partnera iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske.