PREDSTAVLJANJE PODMJERE 6.1

21. 10. 2015.

LAG Karasica trodjelni

U ponedjeljak, 19.10. u Gradskoj vijećnici u Našicama održano je predstavljanje podmjere 6.1 „Potpora mladim poljoprivrednicima“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, te LAG-a „Karašica“. Predavanje je otvorio predsjednik LAG-a „Karašica“ i gradonačelnik Grada Našica mr. Krešimir Žagar.

Podmjeru 6.1 predstavio je g. Niko Čubela iz Ministarstva poljoprivrede. Kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. u okviru Mjere 6 „Razvoj poljoprivrednog gospodarstva i poslovanja“; podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja među mladim poljoprivrednicima“ predviđena je potpora mladim poljoprivrednicima.

Za potrebe provedbe Programa ruralnog razvoja mladi poljoprivrednici su oni koji su u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu stariji od 18 a mlađi od 40 godina, a podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo koje ima ekonomsku veličinu iskazanu u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura. Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, a visina potpore po korisniku iznosi 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Prihvatljive aktivnosti unutar podmjere 6.1 su:

kupnja domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala (isključujući kupnju jednogodišnjeg bilja i sjemenja za 1. natječaj),

kupnja, građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Dodatka I Ugovora o EU osim proizvoda ribarstva
kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta
kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,
podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,
uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje,
građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

Za sve dodatne informacije kao i savjetodavnu pomoć svi zainteresirani mogu se obratiti u ured LAG-a Karašica ili na tel: 656-207, mail: info@lag-karasica.com voditelju LAG-a Ivanu Vrbaniću na ivan@lag-karasica.com ili asistentu Ivanu Kegleviću na keglevic@lag-karasica.com.