ODRŽANA RADIONICA ZA LAG-OVE

04. 11. 2014.

Ministarstvo poljoprivrede i LAG Karašica u srijedu i četvrtak (22. i 23. listopada) u Bizovačkim toplicama organizirali su radionicu za LAG-ove iz cijele Hrvatske pod nazivom „LEADER program – pokretač razvoja ruralnih područja“. Prvoga dana radionicu je pratilo četrdesetak sudionika, predstavnika LAG-ova, koji su se imali prigodu upoznati se sa stanjem provedbe mjere 202 (LEADER) unutar IPARD programa, planovima za provedbu Programa ruralnog razvoja 2014 – 2020 i LEADER pristupa u razdoblju 2014 – 2020, te upoznati područje i predstaviti iskustva LAG-a Karašica i Osječko-baranjske županije u povlačenju sredstava iz IPA-e, posebno IPARD-a.

U četvrtak, nakon pozdravnih riječi Dragomira Đevića iz Ministarstva poljoprivrede, Silve Wendling iz Osječko baranjske županije te domaćina predsjednika LAG –a, Krešimira Žagara i Srećka Vukovića načelnik Općine Bizovac, Vlatka Pavlinić iz Ministarstva poljoprivrede govorila je o prvim godinama provedbe mjere 202 unutar IPARD programa s obiljem usporednih podataka, dok je voditelj LAG Karašica Ivan Vrbanić prisutnima predstavio LAG Karašica i upoznao ih s dosadašnjim iskustvima u provedbi LEADER-a. Vlatka Pavlinić u nastavku je predstavila Mjeru 19 unutar Programa ruralnog razvoja u razdoblju od 2014. do 2020 godine sa svim novinama koje donosi u planiranju i financiranju ruralnog razvoja. O Lokalnoj razvojnoj strategiji u narednom programskom razdoblju do 2020 kao ključnom dokumentu govorila je Gordana Stojanović iz Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. Nakon zajedničkog ručka sudionici radionice posjetili su Državnu ergelu lipicanaca Đakovo, gdje su uživali u obilasku Pastuharne. Posjetili su i Općinu Gorjani gdje su imali prigodu pogledati prikaz običaja „Ljelja (nematerijalnog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a), a domaćin im je bio načelnik Općine Gorjani Ivan Lović. Dan su završili obilaskom Belišća i Valpova, rijeke Drave, te posjetu dvorca Prandau-Normann u Valpovu.

Sutradan, petak, radionica za LAG-ove nastavljena je predavanjem Ljerke Vučković, potpredsjednice LAG-a Karašica koja je sudionike upoznala s razvojem cikloturizma na prekograničnom području Hrvatska-Mađarska s perspektivama daljeg razvoja i umrežavanja biciklističkih staza, dok je o programu ruralnog razvoja u razdoblju do 2020. godinu govorila Vlatka Pavlinić. Na brojna pitanja sudionika radionica odgovarao je Dragomir Đević. Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Silva Wendling upoznala je sudionike s projektom Winetour, a Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka govorila je o razvojnim projektima i financiranju poljoprivrednih gospodarstava i socijalnog poduzetništva u ruralnim područjima s brojnim primjerima iz prakse. Nakon predavanje sudionici radionice posjetili su jednu od članica LAG-a, poduzeće Kanaan d.o.o. u Donjem Miholjcu, uspješnu tvrtku gdje je upravo u tijeku treći projekt iz IPARD programa . Ukupna vrijednost ta tri projekte je oko 20 milijuna kuna od čega je 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Upravo je tvrtka Kanaan najbolji primjer uspješnog korištenja sredstva iz EU fondova. Domaćin u tvrtki Kanaan bila je Adrijana Sudar, voditeljica komercijalnih poslova koja ih je pobliže upoznala s proizvodnjom, poslovanjem i budućim planovima kao i s njihovim iskustvima u sudjelovanju u programima iz EU fondova. Nakon Donjeg Miholjca sudionici radionice posjetili su Općinu Feričanci gdje su posjetili Stari podrum u Feričancima i kušali vina na koja su enolozi ove vinarije izuzetno ponosni.

U ime organizatora zadovoljstvo je izrazio Ivan Vrbanić, voditelj LAG-a Karašica, posebno istaknuvši da su povratne informacije sudionika LAG-a bile više nego pozitivne što će im biti najbolji poticaj za organiziranje budućih ovakvih i sličnih skupova.

Sve prezentacije sa ove dvodnevne radionice nalaze se u nastavku.

Ivan Vrbanić – LAG Karasica
Gordana Stojanovic – LRS
Ljerka Vučković – Biciklanje u Belišću
Snježana Tolić – Razvojni projekti i OPG
Vlatka Pavlinić – LEADER
Vlatka Pavlinić – PRR 2014-2020
Vlatka Pavlinić – Prva godina provedbe Mjere 202 unutar IPARD programa
Silva wendling – Wine tour

Preuzeto sa: lokalni-mediji.hr