STUDIJA DOBRA PRAKSA DISTRIBUCIJE HRANE U VRIJEME COVID-19 KRIZE

15. 1. 2021.

LAG Karašica izradio je studiju pod nazivom „Dobra praksa distribucije hrane u vrijeme COVID-19 krize“ u sklopu Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže 2014. – 2020., godišnjeg provedbenog akcijskog plana Mreže za 2020. godinu.

Suočeni sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa mali OPG-ovi imaju problem oko distribucije svojih proizvoda na tržište. Izradom studije obrađen je ovaj problem, istražena najbolja praksa distribucije hrane u vrijeme pandemije i ponuđeno rješenje kao pomoći tržištu da lakše prebrodi ova izazovna vremena. Manjim OPG-ovima i tvrtkama nemoguće je u isto vrijeme se baviti i proizvodnjom i distribucijom koja nije prodaja na tržnicama ili trgovačkim lancima stoga im je potrebna pomoć u otklanjanju poteškoća s kojima su suočeni. Studija daje relevantne podatke i rješenja kako najbolje riješiti izazove koji su pred malim proizvođačima hrane. Načini distribucije hrane putem Internet platformi tj. webshopova kao i oglašavanje putem društvenih mreža može pridonijeti lakšem povezivanju proizvođača i potencijalnih kupaca u bližoj i široj okolini. Isto tako istražene su i mogućnost i zainteresiranost tržišta za dostavu hrane od lokalnih proizvođača te samim time i njihovo umrežavanje radi redukcije troškova dostave i ambalaže. Studija “Dobra praksa distribucije hrane u vrijeme COVID-19 krize” doprinosi inovativnom pristupu rješenja problema u poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane kroz uključivanje poljoprivrednih proizvođača u nove načine djelovanja na tržištu i prodaje svoji proizvoda uslijed krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19. U okviru ove studije nismo nastojali ponuditi sveobuhvatna rješenja hrvatskog sela i poljoprivredne proizvodnje, nego se trudimo dati osvrt na plasman i distribuciju lokalnih proizvoda.

Studija je sufinancirana sredstvima Mjere 20 „Tehnička pomoć“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020.

Studiju i promotivnu brošuru možete preuzeti u nastavku.

Brošura – Studija

Studija Dobra praksa distribucije hrane u vrijeme COVID-19 krize